
Γιατί να επιλέξετε την ενδοδαπέδια θέρμανση
Εάν σχεδιάζετε να χτίσετε ή ανακαινίσετε το σπίτι σας, σίγουρα σκέφτεστε τον τρόπο με τον οποίο θα θερμάνετε το χώρο σας. Το αν θα επιλέξετε κλασσικό σύστημα καλοριφέρ ή αν θα εγκαταστήσετε ενδοδαπέδια θέρμανση μπορεί να είναι ένα μεγάλο δίλημμα. Και τα δύο θα ζεστάνουν το σπίτι σας, αλλά το ερώτημα είναι ποιο είναι πιο αξιόπιστο και ποιο αποτελεσματικό;
5 λόγοι για να επιλέξετε ενδοδαπέδια θέρμανση:
- Θερμική άνεση και υγιεινό περιβάλλον διαβίωσης λόγω ομοιόμορφης θέρμανσης και έλλειψης ξηρότητας του χώρου.
- Εξοικονόμηση ενέργειας λόγω μειωμένων θερμικών απωλειών και λειτουργίας σε χαμηλότερες θερμοκρασίες (35oC – 45oC). Ταυτόχρονα λόγω μειωμένου λειτουργικού κόστους και κόστους συντήρησης επιτυγχάνεται βραχυπρόθεσμη απόσβεση κόστους εγκατάστασης.
- Πλήρης εκμετάλλευση εσωτερικών χώρων και ελευθερία στη διαμόρφωση τους με συνέπεια καλαίσθητες αρχιτεκτονικές διαρρυθμίσεις τους.
- Φιλικότητα προς το περιβάλλον με τη δυνατότητα χρήσης ήπιων και ανανεώσιμων μορφών ενέργειας όπως η ηλιακή, η γεωθερμική και η αντλία θερμότητας αέρα – νερού.
- Δυνατότητα δροσισμού με την προσθήκη μόνο του κατάλληλου μηχανισμού παραγωγής ψυχρού νερού (ψύκτης, αντλία θερμότητας).

Συμφέρει ;
Το κόστος εγκατάστασης της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι περίπου 30% περισσότερο από το κλασσικό σύστημα καλοριφέρ, Εξασφαλίζει όμως οικονομία στο κόστος χρήσης της τάξεως του 35%. Έτσι σε βάθος μίας τετραετίας γίνεται η απόσβεση του επιπλέον κόστους.

Η εγγύηση του αποτελέσματος
Ο τρόπος εφαρμογης του ενδοδαπέδιου συστήματος θέρμανσης εξασφαλίζει την αποφυγή αστοχιών και ζημιών.
Αφού ελεγχθεί η καταλληλότητα του χώρου, γίνεται η τοποθέτηση του υποστρώματος (μορφόπλακα ή ινογυψοσανίδα) πάνω στο οποίο γίνεται η εγκατάσταση των σωληνώσεων των κυκλωμάτων βάσει της εγκεκριμένης μελέτης. Αφού τα κυκλώματα εξαερωθούν και πρεσαριστούν με νερό ακολουθεί η διάστρωση του θερμομπετόν ή κονιάματος. Παραδίδεται δάπεδο λείο και απόλυτα επίπεδο ετοιμο για τη τοποθέτηση του τελικού δαπέδου (πλακάκι, ξύλο κτλ).
Στη περίπτωση της ενδοδαπέδιας ξηράς δόμησης ακολουθεί η απευθείας τοποθέτηση του τελικού δαπέδου πάνω στις ινογυψοσανίδες.

Κλασσικό σύστημα νερού
Η κλασική μορφή ενδοδαπέδιας, η οποία έχει ως βασικό χαρακτηριστικό τη χρήση θερμομπετόν ως μέσο μετάδοσης της θερμότητας μεταξύ της υποδαπέδιας εγκατάστασης και του τελικου δαπέδου. Έχει μεγάλη αδράνεια. Η εγκατάσταση είναι σχετικά χρονοβόρα μιας και απαιτείται να προηγηθεί τεχνιτή ξήρανση και απαιτεί έως 10cm ύψος, συμπεριλαμβανομένου και του ύψους του τελικού δαπέδου.
![cutout_260247_popup_landscape_4x3_1[1].jpg](https://static.wixstatic.com/media/efbbdb_1c174c25b1434c4b9c77b460f7e68e18~mv2.jpg/v1/crop/x_0,y_4,w_683,h_504/fill/w_306,h_226,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/cutout_260247_popup_landscape_4x3_1%5B1%5D.jpg)
Σύστημα χαμηλού προφίλ
Με τη χρήση του συστήματος αυτού χρησιμοποιείται αυτοεπιπεδούμενο κονίαμα αντί θερμομπετού. Χαρακτηριστικό του κονιάματος είναι η ταχύτερη διαδικασία ξήρανσης και προσαρμογής, το χαμηλότερο ύψος σε σύγκριση με αυτό της κλασικής τεχνικής και το μικρότερο βάρος υλικών ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σύστημα ξηράς δόμησης
Με την τεχνική ξηράς δόμησης το θερμομπετόν ή το αυτοεπιπεδούμενο κονίαμα αντικαθίστανται με προχαραγμένες ινογυψοσανίδες μέσα στις οποίες διαστρώνονται οι σωληνώσεις. Ο χρόνος εγκατάστασης μειώνεται μιας και δεν απαιτείται η τεχνιτή ξήρανση. Πράλληλα επιτρέπει ύψος εγκατάστασης έως 5cm, ακόμη χαμηλότερο βάρος υλικών ανά m2 και λιγότερη ποσότητα νερού εντός του δικτύου.